YoungCapital Academy eerste hbo-opleiding in Haarlemmermeer

vrijdag 2 februari 2018 BRON: Haarlemmermeergemeente.nl
De arbeidsmarkt betreden met een diploma en relevante werkervaring, maar zonder studieschuld. Dat maakt de nieuwe hbo-opleiding voor IT’ers in Hoofddorp van YoungCapital mogelijk, zegt Jerry van der Meulen. Hij is de projectmanager YoungCapital Academy.

 

Wethouder Adam Elzakalai (Economische Zaken), die donderdag bij de opening was en daar sprak met de eerste lichting studenten, is verheugd over het initiatief van YoungCapital: “De eerste hbo-opleiding in Haarlemmermeer. Dat er nog maar vele mogen volgen.”

 

Bijzonder aan de opleiding is dat deze is gericht op toekomstige functies zoals Fintech (financiële technologie), e-commerce, coderen en Artificial Intelligence (kunstmatige intelligentie).

 

Twee kanten
YoungCapital laat een beperkte, zorgvuldige geselecteerde groep studenten aan de opleiding beginnen. Bij de selectie waren ambities en ondernemerschap voorname graadmeters. De studenten werken vier dagen per week bij gerenommeerde bedrijven en volgen één dag per week college. YoungCapital neemt de studiekosten voor zijn rekening.

 

Wethouder Elzakalai wijst erop dat het mes aan twee kanten snijdt. “De hbo-opleiding is een mooie aanwinst op het gebied van onderwijs en tegelijkertijd voorziet de YoungCapital Academy in een leemte.” Hij doelt op het tekort aan IT’ers. Jerry van der Meulen beaamt dit: “Het aantal studenten dat jaarlijks afstudeert, is bij lange na niet voldoende om de vacatures te dichten. Daar komt nog bij dat in de IT-wereld de ontwikkelingen elkaar razendsnel opvolgen. Wij spelen daar op in. Wij kennen als recruitmentspecialisten de vraag van de bedrijven en wij weten welke ontwikkelingen voor hen relevant zijn, nu en straks.”

 

Leemte
YoungCapital wil zijn Academy in de toekomst uitbreiden en beschouwt de IT-opleiding als een begin. Jerry van der Meulen: “Er zijn nog meer leemtes in de arbeidsmarkt en dat biedt voor ons kansen om opleidingen te ontwikkelen in andere branches waar tekorten zijn.”

 

Voor wethouder Elzakalai is de start van de hbo-opleiding in Hoofddorp voor een deel een persoonlijk succes. Nog niet zo heel lang geleden leek het erop dat YoungCapital zich vanwege uitbreidingsplannen ergens anders zou vestigen. Elzakalai heeft erop aangedrongen andere oplossingen te zoeken. Die zijn inmiddels gevonden want er kwam ruimte vrij voor uitbreiding doordat een aantal bedrijven het gebouw aan de Siriusdreef in Hoofddorp verliet. Jerry van der Meulen: “Nu hebben we voldoende ruimte voor de volgende lichting studenten.”