Het studieprogramma

De hbo-bachelor ICT, studierichting software development bij YoungCapital Academy duurt vier jaar. In deze vier jaar haal je 240 studiepunten door het volgen van colleges, het maken van opdrachten en tentamens en het schrijven van een scriptie. Voordat je aan het werk gaat, krijg je een bootcamp van 3 maanden. Hier leer je programmeren, webontwikkeling en applicatie-ontwerp. De eerste studiepunten heb je hierdoor direct binnen. Door de kleine klassen kunnen we je persoonlijk en intensief begeleiden. Daarna ben je klaar om de werkvloer op te gaan.

Ik meld me aan!

Aan de slag

Vier dagen per week ga je aan de slag bij grote, bekende bedrijven, waar YoungCapital mee samenwerkt. Je krijgt hier direct de ruimte om jouw ideeën in verschillende projecten door te voeren. Op deze manier geef je zelf vorm aan jouw carrière als software developer. Je leert applicaties bouwen, databases ontwerpen, programmeertalen en alles over het beveiligen van je IT-omgeving. Een dag per week krijg je les van docenten die het bedrijfsleven kennen. De lessen vinden plaats – afhankelijk van jouw keuze – op ons hoofdkantoor in Hoofddorp óf op onze vestiging in Eindhoven. Wil je weten hoe het studieprogramma eruit ziet? Hieronder vind je een overzicht van alle vakken en vaardigheden die je gaat leren.   Kom naar de open dag Wil je meer weten over de Academy? Kom dan naar een van onze open dagen. Tijdens de open dag vertellen we je alles over het programma en kun je vragen stellen aan docenten én huidige studenten.

Jaar

1

Bootcamp

12 weken

Let’s start with the basics. De basis van Java, in dit geval. De cursus focust vooral op variabelen en methodes. Daarna leer je alles over het maken van Java-applicaties. Ook komen loops en lussen, if/else statements, arrays en debugging aan bod.

  • noodzakelijk om praktijk 1 te kunnen maken

Inleiding programmeren

De focus van deze cursus? Het leren maken van classes en het instantiëren van objecten. Ook leer je hoe je static classes, attributen en methodes kunt gebruiken. Daarnaast ga je aan de slag met private attributen, methods, protected en interfaces. Verder leer je tijdens deze cursus hoe je moet werken met Java Gui applicaties, die je ook direct gaat testen en waarbij je uitzonderingen afvangt. Toe aan een stukje praktijk na al dat leren? Mooi, want je gaat werken met (en aan) JavaFX fxml-technologie, exception handling en unit testing.

  • noodzakelijk om praktijk 1 te kunnen maken

Object Georiënteerd Programmeren

Deze cursus begint bij het begin. Je leert namelijk alles over de geschiedenis van het web, de browsers en andere relevante technieken. Ook komen de basiselementen van HTML5 en CSS3 aan bod. Verder leer je werken in de bibliotheken van JavaScript en jQuery. Ook hier komt een stukje geschiedenis bij kijken. Aan het einde van de cursus weet je namelijk alles over de geschiedenis van Java-webontwikkeling. Verder kun je straks onder andere Java Server Pages en Java Servlets toepassen op een website.

  • noodzakelijk om praktijk 2 te kunnen maken

Webontwikkeling

De basis van Python komt bij deze cursus aan bod. Je leert hoe je IDE installeert en inricht. Ook leer je werken met files en exception, functies, if/else constructions, lussen en modules. Daarnaast ga je aan de slag met: objecten, docstrings, overerving, multiple inheritance, overriding, encapsulation en pickles. Kortom, alles wat je moet weten over objectoriëntatie in Python.

Python

Leren kun je leren. Want hoe werkt het digitale leersysteem? En hoe kun je het beste je schooltaken inplannen naast je werk of hobby’s? Je leert het allemaal tijdens deze cursus.

Leervaardigheden

Time to put your knowledge to the test. Je gaat zelfstandig een applicatie bouwen. Je zet het hele proces zelf op, waarbij je gebruikmaakt van de technieken en methoden die je in de andere cursussen hebt geleerd.

Software development praktijk 1

45 EC

Hier leer je alles over de relatie tussen een functioneel ontwerp met UML en systeemontwikkeling. Ook leggen we je uit wat de rol van UML kan zijn binnen een Agile systeemontwerp en hoe je een usecase ontwerpt. Daarna is het tijd om echt aan de slag te gaan. Je doet praktijkervaring op door technisch te ontwerpen in UML. Een sequentiediagram, componentendiagram of een toestandsdiagram ontwerpen? Jij draait er aan het einde van deze cursus je hand er niet meer voor om.

Applicaties ontwerpen met UML

We gaan dieper in op het programmeren in Javascript en de JSX extensie. Daarnaast leer je hoe Javascript samenwerkt met React. Want om een goede applicatie te maken in React, moet je verschillende stappen doorlopen. Tijdens deze cursus leer je welke stappen dit zijn en welke keuzes je daarbij moet maken. Alles om een echt werkende en goede applicatie te maken.

  • noodzakelijk om praktijk 2 te kunnen maken

React

De titel zegt het al. Tijdens deze cursus leer je alles over informatiesystemen. Zo leer je de informatiesystemen zelf en de verschillende elementen van elkaar te onderscheiden. Ook leer je meer over software en platforms, die je vervolgens weer vergelijkt met verschillende informatiesystemen en modellen. Volg dit vak maar, dan is dit stukje tekst ineens heel logisch 😉

Basis Informatie- systemen

Je leert de IT-infrastructuur, en de verschillende elementen hiervan, kennen. Denk daarbij aan hardwarecomponenten en opslagmedia. Aan het einde van de cursus kun je de verschillende stadia in de evolutie van de IT-infrastructuur beschrijven. Plus: je leert alles over de beveiliging van deze IT-infrastructuur.

Basis infrastructuur

Bij Information Security denk je waarschijnlijk aan de technische kant. Maar dat is alleen een deel van de oplossing. Tijdens deze cursus leer je ook de organisatorische en procedurele maatregelen van Information Security. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je een bewustwordingscampagne moet opzetten. Of hoe je een risico-analyse moet maken. Daarnaast leer je welke objecten je moet beveiligen en welke maatregelen je hiervoor moet nemen. Aan het eind van deze cursus ben je helemaal op de hoogte van Europese en Nederlandse wet- en regelgeving op het gebied van ICT.

Information security

Je leert alles over een onderzoeksontwerp. Wat zijn de verschillende onderdelen van een ontwerp en waar kun je deze het beste op beoordelen? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, leer je eerst meer over de verschillende methoden die je hiervoor kunt gebruiken.

Onderzoeks- vaardigheden 1

Communicatie is key. Jij weet veel van IT, maar je klanten? En je eindgebruikers? Daarom leer je in deze cursus hoe je  professioneel communiceert met zakelijke klanten en hoe dat verschilt met het communiceren naar de eindgebruiker van een product.

Communicatie- vaardigheden

Je gaat opnieuw zelfstandig aan de slag met het bouwen van een webapplicatie.

Software development praktijk 2

60 EC

Jaar

2

Tijdens deze cursus leer je bedrijfs- en ICT-processen analyseren, zodat je daarna een datamodel kunt ontwikkelen. Ook ga je aan de slag met SQL (Structured Query Language) en leer je hoe je data moet uitvragen, creëren en muteren.

  • noodzakelijk om praktijk 3 te kunnen maken

Database ontwikkeling

We vertellen je alles over predicatenlogica en wat nou precies proposities zijn. Ook leer je de syntaxis en semantiek van propositielogica. Vervolgens pas je dit onder andere toe bij je analyse van logische wiskunde. Logisch, toch?

  • noodzakelijk om praktijk 3 te kunnen maken

Logica

Blockchain is een nieuwe technologie die nog volop in ontwikkeling is. Tijdens deze cursus leer je meer over de basistechnieken van blockchain, zoals cryptografie, hashes en merkletrees. Ook gaan we dieper in op de opbouw en werking van cryptocurrencies. Daarnaast leer je hoe je moet omgaan met generatie 3 blockchains, zoals de Ethereum Blockchain. Aan de hand daarvan leer je ook andere toepassing kennen van blockchain, zoals Smartcontracts. Ook toekomstige toepassingen komen aan bod, zoals het hosten van applicaties op de Blockchain.

 

 

Blockchain

Hier leer je alles over de belangrijke aspecten van een netwerk. Denk hierbij aan netwerkarchitectuur, protocollen, routing en adressering. Aan het eind van de cursus kun je ze allemaal beschrijven, weet je hoe ze van elkaar verschillen en, niet onbelangrijk, hoe je ze kunt gebruiken. Netwerkaanvallen zijn er in alle soorten en maten. Daarom is het belangrijk dat je ze niet alleen leert herkennen, maar ook dat je leert wat je er tegen kunt doen. Zowel preventief als schadebeperkend.

Netwerk- & cybersecurity

Money makes the world go round. Dus leer je tijdens deze cursus de belangrijkste bedrijfseconomische en financieringsaspecten van een organisatie kennen. Denk hierbij aan investeringen, werkkapitaalbeheer en eigen en vreemd vermogen. Ook krijg je les in accounting. Hierbij leer je alle belangrijke begrippen kennen binnen management en financial accounting.

Finance

Om elk project tot een goed einde te brengen, kun je gebruik maken van verschillende projectmanagementmethoden. Maar welke kun je het beste gebruiken? En wat zijn de verschillen tussen de vele methoden? Je leer het allemaal tijdens deze cursus.

Projectmanagement methoden

Goed schrijven is een kunst. Maar gelukkig wel één die je kunt leren. En dat is precies wat je gaat doen tijdens deze cursus. Je gaat aan de slag met het schrijven van een adviesrapport. Wat zijn de verschillende onderdelen? Hoe ziet het taalgebruik eruit en de algemene structuur? Aan het eind van deze cursus kun je zelf een kick-ass adviesrapport schrijven.

Schriftelijke communicatie- vaardigheden

We werken verder aan jouw communicatievaardigheden. Dit keer behandelen we feedback. Zowel het geven hiervan als het ontvangen. Verder leer je hoe je verschillende één-op-één-gesprekken voert. Last van plankenkoorts? Niet na deze cursus. Je leert namelijk ook hoe je een goede presentatie geeft en hoe je een vergadering voorzit.

Mondelinge communicatie- vaardigheden

Follow the leader. Tijdens deze cursus leer je hoe je goed leiding kunt geven aan een team. Hoe moedig je je collega’s aan om het beste uit zichzelf te halen? En hoe kun je ervoor zorgen dat iedereen zich volledig blijft inzetten, zonder dat de werksfeer hieronder lijdt? Je leert het allemaal. Ook werken we aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Hoe ontwikkel je jouw eige visie? En hoe kun jij die visie omzetten naar praktische doelen?

Samenwerken en leidinggeven

Software development praktijk 3

65 EC

Jaar

3

Installeren met de R. Machine learning met de R. Dataframes, z scores, en het aantonen van een correlatie met de R. Waar de cursus over gaat? Guess what: de R.

R

De beveiliging en veiligheid van applicaties. Dat staat centraal in deze cursus. Je leert alles over mogelijke aanvallen en hoe je die kunt oplossen. Ook leer je hoe je preventieve maatregelen kunt nemen, door bijvoorbeeld gebruik te maken van security software, data classificaties, en encrypties.

Application & data security

Je product is klaar. Tijd voor een feestje! Not yet. Je moet namelijk je product ook nog onderhouden voor de klant. En hiervoor heb je een Service Level Agreement nodig en moet je een onderhoudsproces in kunnen richten. Tijdens deze cursus leggen we dit allemaal uit. Daarnaast leer je ook hoe je een bedrijfsplan moet schrijven. Just in case. Mocht je ooit je eigen bedrijf willen beginnen.

Planning

Tijdens deze cursus leer je hoe IT governance ingericht kan worden. Ook leer je de belangrijkste wet- en regelgeving rond IT. Het doel van de cursus? Dat je erna alles kunt vertellen over de relatie tussen governance en verschillende frameworks.

Governance

Need help? Tijdens deze cursus leer je meer over procurement. Wanneer kan ik het beste iets uitbesteden? Of wanneer juist niet? We leggen het procurementproces uit en vertellen hoe je contracten kunt beoordelen. Ook leer je hoe je een impactanalyse het beste kunt beoordelen.

Procurement

Jouw laatste praktijkcursus. Je gaat zelfstandig een multitier-applicatie bouwen in een taal die je nog niet hebt gebruikt.

Software development Praktijk 4

45 EC

Jaar

4

Onderzoeks- vaardigheden

Leervaardigheden voor vervolgcarrière

Scriptie

30 EC

Join the YoungCapital Academy

Ik meld me aan!